Geen inkomen maar wel (hoge) woonlasten?

Een woonlastenverzekering keert uit bij inkomensdaling als gevolg van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.


Heeft u eigenlijk wel een woonlastenverzekering nodig als u arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt? Misschien heeft u wel voldoende eigen vermogen om dit risico op te vangen, kunt u besparen op uitgaven of kan uw partner (meer) gaan werken. Soms bieden werkgevers al een (collectieve) verzekering aan of u bent al standaard verzekerd door uw werkgever.

Het is belangrijk dit eerst uit te zoeken, anders betaalt u onnodig premie. De overheid heeft ook verschillende vangnetten voor inkomensterugval bij arbeidsongeschiktheid (WIA) en werkloosheid (WW).

Kunt u desondanks de hypotheeklaten en andere woon;lasten niet meer opbrengen bij eventuele arbeidsongeschiktheid of werkloosheid? Dan is een woonlastenverzekering een optie.

Aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen CBS


2023
2022
2021

Algemene informatie over deze verzekering


Als u niet meer (volledig) kunt werken, gaat u er in inkomen op achteruit. Maar de vaste lasten, zoals de hypotheek of huur en energielasten, gaan wél door en moet u gewoon betalen. Tegen het risico op een inkomensdaling kunt u zich verzekeren met een woonlastenverzekering.

Een woonlastenverzekering is een optie indien u arbeidsongeschikt raakt. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rij gezet:

  1. Wanneer moet de verzekering uitkeren? Het heeft de voorkeur als de polis al bij 35% arbeidsongeschiktheid uitkeert.
  2. De verzekering dekt niet per definitie alles. Denk aan rugklachten of psychologische klachten. Hoe minder uitsluitingen, hoe beter. Lees de voorwaarden dus goed!
  3. Hoe bepaalt de verzekeraar voor hoeveel procent u arbeidsongeschikt bent? Gaat de verzekeraar uit van passende arbeid (uitgaan van werk dat qua niveau en aard aansluit op uw werkervaring) of van gangbare arbeid? Enkele maatschappijen bieden een beroepsdekking: u heeft dan recht op dekking als u uw eigen beroep niet meer kunt uitoefenen.
  4. Welke looptijd van de verzekerinmg moet u kiezen en wat is de maximale uitkeringsduur?
  5. U kunt kiezen voor een eigenrisicoperiode. U betaalt dan minder premie. Maar het is dan wel de vraag of u deze periode kunt overbruggen.

Een woonlastenverzekering is een optie indien u werkloos raakt. Hieronder hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rij gezet:

  1. De WW-dekking heeft vaak maar een korte uitkeringsduur en moet daarom worden gezien als een tijdelijke oplossing of overbrugging. Van belang isa dan ook de looptijd van de verzekering en de maximale uitkeringsduur.
  2. Heeft u bij afsluiten een tijdelijk of een vast contract? Belangrijk om te weten omdat het niet-verlengen van een tijdelijk contract vaak niet is verzekerd.
  3. Combi-dekking: bij de meeste verzekeraars kan de WW-dekking alleen in combinatie met een arbeidsongeschiktheidsverzekering worden afgesloten.
  4. Een brandend huis kunt u niet verzekeren tegen brand. Als u bij het afsluiten van de woonlastenverzekering (WW-dekking) weet dat u binnenkort wordt ontslagen, dan zal de verzekeraar hoogstwaarschijnlijk niet uitkeren.

Een woonlastenverzekering is geen eenvoudig produkt. Samen met u kijkt Assucom naar onder andere onderstaande punten:

  • Bijna elke verzekeraar eist dat u contractueel een minimaal aantal uren per week werkzaam bent op het moment dat u de verzekering afsluit. Voldoet u hier niet aan? De kans is dan groot dat de verzekeraar niet uitkeert bij een claim.
  • De hoogte van de uitkeringen
  • De looptijd van de verzekering
  • De uitkeringsduur
  • Uw leeftijd
  • Het type dekking: passende arbeid, gangbare arbeid of beroepsdekking
  • Het percentage dekking bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid
  • De wachttijd totdat de uitkering begint
  • Gezonmdheidsverklaring: uw gezondheid op het moment van afsluiten
  • Wel of geen WW dekking
  • De premie is in principe fiscaal aftrekbaar.
  • In de meeste gevallen is de woonlastenvezekering er alleen voor mensen in loondienst. Bent u ZZP'er, onderzoek dan samen met Assucom uw mogelijkheden.
  • Heeft u bij afsluiten van de verzekering een tijdelijk contract? U heeft dan vaak geen dekking als dit contract niet verlengd wordt.
  • Welke uitsluitingen zijn er, bijvoorbeeld rug- of psychische klachten.
  • De minimumleeftijd waarop u de verzekering kunt afsluiten, verschilt per verzekeraar. Ook de leeftijd waarop de verzekering stopt, verschilt.

Deze variant van de woonlastenverzekering keert een eenmalig bedrag uit bij arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt gebruikt om de top van de hypotheek mee af te lossen. U verlaagt hierdoor blijvend de maandlasten van uw hypotheek.

Deze verzekering kan gecombineerd worden met een WW-dekking. Bent u werkloos, dan ontvangt u tijdelijk een maandelijkse uitkering.

Een woonlastenverzekering biedt u de zekerheid dat met name de hypotheeklasten betaalbaar blijven als u arbeidsongeschikt of werkloos wordt en u met (veel) minder inkomen moet rondkomen.

Assucom helpt u met deze afweging. Samen met u brengen wij in beeld wat de financiële gevolgen zijn wanneer u tijdens de looptijd van de hypotheek arbeidsongeschikt of werkloos wordt.

U bent niet verplicht om een woonlastenverzekering af te sluiten.

In een aantal situaties is een woonlastenverzekering meestal niet nodig, zoals:

  • U bent via de werkgever al goed verzekerd.
  • U heeft genoeg eigen vermogen waarmee u uw lasten voorlopig kunt blijven betalen.
  • U kunt genoeg besparen op uw uitgaven om de verminderde inkomsten op te vangen.
  • Uw partner kan een terugval in inkomen opvangen, bijvoorbeeld door meer te gaan werken.

Assucom brengt samen met u uw situatie goed in kaart zodat u een overwogen beslissing kunt nemen over het al dan niet afsluiten van een woonlastenverzekering.

Vraag bij Assucom om een goéd advies!


Kies de juiste dekking en betaal niet te veel premie!